Bo- og arbeidssted for kunstnere

Lofoten

Lofoten er en øygruppe som ligger nord for Polarsirkelen i Nordland Fylke. De største øyene er Austvågøy, Gimsøy, Vestvågøy, Flakstadøy, Moskenesøy, Værøy og Røst. Det er ca 24 000. innbyggere i Lofoten.

Lofoten er særlig kjent for den særegne og flotte naturen med høye fjell som stuper rett ned i havet. De mange vakre strendene og lune vikene er også en opplevelse selv om vannet kan være i kaldeste laget for de fleste.

Fiske har i hundrevis av år vært den viktigste næringsveien for folk i Lofoten. Nå er turismen en like stor næring, men fremdeles er det mange spor etter den gamle kystkulturen i Lofoten. Mange av rorbuene er godt bevart selv om de nå stort sett brukes til turistutleie. De karakteristiske fiskehjellene er fortsatt i bruk, og kan ses mange steder i Lofoten. Skreisesongen starter i januar/februar og varer som regel et par måneder. I denne perioden fylles fiskehjellene med fisk som skal tørkes og seinere eksporteres til land som for eksempel Italia, Spania og Portugal. I disse landene regnes tørrfisken som en delikatesse, og her finner man hundrevis av oppskrifter med bacalao (torsk).

Vi anbefaler at man tar seg tid til å se mest mulig av Lofoten når man kommer hit. Lofoten er ikke så stort, og man får med seg mye hvis man for eksempel leier bil i Svolvær og tar en dagstur vestover. Det tar ca. 2,5 timer å kjøre direkte fra Svolvær til Å.
På en dag kan man faktisk se ganske mye av Lofoten, og man får god tid til å ta avstikkere fra hovedveien og legge inn pauser underveis.

Har man ikke mulighet for å leie bil, kan man også ta buss. Det krever litt mer planlegging, og man kan ikke alltid stoppe der man ønsker.

Det er også mulig å leie sykler i Svolvær.
Sjekk ut www.lofoten-rorbuer.no
Da kan man komme seg litt rundt i Svolvær og de stedene som ligger nærmest, for eksempel Kabelvåg eller Henningsvær.

Lofoten er et eldorado for frilufsinteresserte. Klatring, ridning, golf, kajakk, surfing og kiting er bare noe av det du kan prøve deg på. Mulighetene for fine vandringer og fjellturer er mange. Det finnes flere
guidebøker med turforslag. Spør ellers gjerne lokal-befolkningen om tips til turer som passer ditt nivå. Husk at fjellene i Lofoten kan være utfordrende. Vi anbefaler at du har gode tursko og alltid kler deg etter forholdene. Været endrer seg raskt, så det er alltid lurt å ta med seg litt ekstra klær.

Det anbefales å ta seg en tur ut på havet når man først er i Lofoten. I Svolvær er det flere aktører som tilbyr båtturer med avgang fra torget. De fleste tar turen innom den vakre og magiske Trollfjorden. Man stopper gjerne for å fiske litt, og er man heldig får man se Havørna på nært hold. Noen servere også fiskesuppe om bord. Sjekk hva de ulike aktørene tilbyr før du velger.

Det er også mange fine fiskevann i Lofoten. Her må man som regel kjøpe fiskekort først, og det kan være ulike regler for de forskjellige fiskevannene i forhold til antall fisk, størrelse og lignende. Turistinformasjonen i Svolvær vet mer om dette.

På Sportsbutikken Skandinavisk Høyfjellsutstyr i Svolvær, kan man kjøpe fiskekort til noen av fiskevannene i områdene rundt Svolvær.

På havet er sportsfiske med håndsnøre gratis, men det er kun tillatt å ta med seg 15 kg fiskefilet ut av Norge.

Mange som kommer til Lofoten ønsker å dra på Hvalsafari for å se spekkhoggere. For å oppleve dette må man dra lenger nord.
Andenes i Vesterålen ligger ca 4 timers kjøring fra Svolvær. Flere av våre gjester velger å dra hit, og beregner da en overnatting på Andenes.
Dette kan man sjekke nærmere på www.whalesafari.no

Nordlyset kan man oppleve i Lofoten på høsten og vinteren. Det kan komme når som helst på døgnet, men som regel mellom kl.18 og kl. 01. Muligheten er størst rundt kl.22-23.
Hvis Nordlyset er sterkt kan man fint se det fra Kunstnerhuset her i Svolvær. Men man opplever det best på nordsiden av Lofoten. Her er det ingen fjell som stenger, og man har fritt utsyn nordover. Har man bil, kan man kjøre til for eksempel Laukvik eller Gimsøy, det tar ca 30 min med bil.

Mørketiden i Lofoten er fra ca. 6 desember til ca. 6 januar.
Midnattsolen kan man oppleve fra midten av Mai til midten av Juli.

For mer informasjon om hva man kan se og oppleve i Lofoten gå gjerne inn på www.lofoten.info